Detineti o casa veche pe care doriti sa o mansardati ? Am sa incerc in cele ce urmeaza sa va prezint pe scurt care sunt pasii ce trebuie parcursi pentru a obtine Autorizatia de Construire si ulterior a executa proiectul.
Primul pas este sa obtinem in baza unei documentatii elaborate de catre un arhitect un Certificat de Urbanism de la Primaria de care apartine terenul. Certificatul de Urbanism va reglementa o serie de indicatori urbanistici ai terenului, retrageri, avize necesare, etc. Printre aceste avize / acorduri vi se va solicita intocmirea unei expertize tehnice intocmita de catre un expert tehnic atestat MDRT ( fostul MLPAT ) dar si obtinerea acordului din partea Inspectoratului Regional in Constructii Bucuresti – Ilfov.
Trebuie elaborat si proiectul la nivel DTAC ( proiect de autorizare) respectiv PT + DDE ( proiect tehnic si detalii de executie ) care va contine dosare de arhitectura, structura de rezistenta si instalatii. Dupa realizarea documentatiei de proiectare, obtinerea avizelor si acordurilor cerute prin Certiicat se depune toata documentatia la Primarie si se obtine Autorizatia de Construire necesara realizarii lucrarilor.
Sa revenim putin la partea de expertiza tehnica. Raportul de expertiza tehnica se intocmeste de catre un expert tehnic atestat si reprezinta practic o analiza a starii tehnice a constructiei existente si formularea unor concluzii si elaborarea de solutii privind reabilitarea din punct de vedere structural si functional a cosntructiei. Evaluarea structurilor existente se face in baza unor normative de proiectare aflate in vigoare la data intocmirii raportului de expertiza tehnica. In urma investigarii in teren si a unor calcule riguroase se determina capacitatea structurii de a “ rezista “ unui seism major si se incadreaza constructia intr-o clasa de risc seismic. Pentru realizarea lucrarilor de mansardare propuse care vor aduce sarcini suplimentare asupra constructiei sau chiar pentru aducerea structurii in parametrii optimi de exploatare se vor propune de catre expert solutiile tehnice de rigoare ce se vor detalia din punct de vedere tehnic in proiectul de structura.

Acest proiect de structura se va face strict in concordanta cu prevederile din expertiza tehnica si va fi insusit de catre expertul tehnic si avizat de catre un verificator de proiecte. Masurile de interventie asupra structurilor existente pot fi dintre cele mai diverse si presupun realizarea de lucrari atat la partea de fundatii cat si la partea de suprastructura. Ca si descriere generala, la fundatii se pot realiza lucrari de subzidire, de camasuire a fundatiilor existente, de realizare a unor fundatii noi, de realizarea unor fundatii suplimentare pentru echilibrarea celor existente, etc.

La nivelul suprastructurii, interventiile difera in functie de tipul structurii existente – structuri din zidarie, de beton armat, metalice, de lemn, etc. In general, se adopta solutia camasuielilor armate sau introducerii unor samburi / stalpi / pereti de beton armat, introducerea unor cadre metalice sau a unor tiranti metalici, camasuieli cu benzi de fibra de carbon sau de sticla, etc. Nu exista o solutie clasica de consolidare pentru o structura, aceasta fiind in functie de tipul de structura, conformarea geometrica, materialele componente, tehnologia de executie, solutia impusa de expert, posibilitatile de aplicare a proiectului, etc.

La baza realizarii raportului de expertiza tehnica trebuie sa stea si rezultatele unor incercari pe materialele componente realizate de catre un laborator autorizat care sa puna bazele breviarului de calcul. In lipsa unor astfel de incercari, codul permite utilizarea unor rezistente mult reduse fata de cele reale din teren si care vor duce de mutle ori la solutii majore de consolidare. In acest sens recomandam contractarea unor laboratoare autorizate care sa faca aceste incercari astfel incat rezistentele luate in calcul sa fie cat mai aproape de realitate.

Sunt mutle aspecte de prezentat legat de intocmriea unui raport de expertiza tehnica, pe care voi incerca sa le explic mai detaliat intr-un articol ulterior. Pentru a vizualiza portofoliul nostrum de lucrari, puteti accesa meniul – Portofoliu de lucrari iar in cazul in care va putem oferi serviciile noastre va rugam sa accesati pagina de contact.

Ing. Crihan Adrian

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *