Multi proprietari de apartamente doresc sa realizeze lucrari de recompartimentare interioara ce presupun in general dezafectarea unor pereti de compartimentare fara rol structural, construirea unor pereti pe structura usoara din BCA sau de gips carton, dezafectarea unor parapeti din dreptul geamurilor pentru marirea acestora sau pentru a realiza goluri de usa spre alte incaperi, inchiderea logiilor sau a balcoanelor, etc.

Trebuie stiut ca aceste modificari trebuie realizate in baza unei Autorizatii de Construire emisa de primaria de care apartine imobilul respectiv. In vederea obtinerii autorizatiei, va fi necesara obtinerea acordului din partea Inspectoratului Regional in Constructii – IRC in baza unui proiect si a unui raport de expertiza tehnica intocmit de catre un expert tehnic atestat.

Din pacate, in ultima perioada, inspectorii de la IRC solicita pentru emiterea acordului necesar unor astfel de lucrari evaluarea intregii cladiri si incadrarea intr-o clasa de risc seismic, lucru contestat de membrii AICPS printr-o scrisoare deschisa catre MDRT prin care se explica ca aceasta incadrare nu este conforma cu realitatea in conditiile in care in cele mai multe cazuri nu se dispune de proiectul structurii existente sau de procesele verbale de pe perioada executiei care sa ateste calitatea realizarii lucrarilor. Din lipsa de informatii nu se poate determina cu exactitate valoarea coeficientului seismic R3 in baza caruia se face incadrarea in clasa de risc seismic corespunzatoare si de cele mai multe ori pentru a obtine acest accord de la IRC, expertul tehnic estimeaza valoarea acestuia si face incadrarea corespunzatoare.

Aceasta metoda nu este “ corecta “ din punct de vedere tehnic pentru ca forteaza expertul sa incadreze intreaga constructie intr-o clasa de risc seismic in lipsa a multor informatii legate de : conformarea structurii, materialele folosite, modificarile facute de ceilalti locatari, masurile de interventie / reabilitare realizate pe perioada de exploatare a constructiei, etc.

In trecut pentru astfel de lucrari se realiza un raport de expertiza sumar care prezenta structura, lucrarile propuse si concluziile prin care se atesta ca lucrarile propuse nu vor influenta structura existenta si ca nu reprezinta un pericol din punct de vedere al rezistentei si stabilitatii constructiei. Acest raport de expertiza tehnica era suficient pentru obtinerea acordului IRC si a Autorizatiei de Construire.

Din pacate birocratia si lacunele din legislatie de multe ori impiedica buna desfasurare a procesului de autorizare care in multe cazuri, pentru proiecte de modificari interioare in apartament, poate dura chiar si 4 – 5 luni.

Pentru detalii legate de proiecte de modificari interioare in apartamente sau de realizarea acestui tip de expertiza tehnica, nu ezitati sa ne contactati prin intermediul paginii de contact sau telefonic la numerele afisate pe site.

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *